Vigilat Beveiliging tekent als eerste Apeldoornse ondernemer overeenkomst met Energiehaven

Vigilat Beveiliging tekent als eerste Apeldoornse ondernemer overeenkomst met Energiehaven

APELDOORN NOORD – Vigilat Beveiliging is het eerste bedrijf in Apeldoorn gevestigd op Bedrijventerrein Noord die samen met Energiehaven de stap zet naar lokale energieopwekking, opslag en gebruik. Energiehaven en Vigilat spreken hiermee hun samenwerking uit voor een duurzame en betrouwbare energielevering. Deze week tekenden zij hiervoor de overeenkomst.

Energie-zekerheid

Bedrijventerrein Apeldoorn Noord is de eerste locatie in Apeldoorn waar ondernemers samen met Energiehaven hun eigen energie opwekken, opslaan en vervolgens uitwisselen met elkaar. Dit zorgt voor energie-zekerheid. Volgens Jelwo de Boer, commercieel manager bij Vigilat, kan deze zekerheid geboden worden met het Smart Grid van Energiehaven. Dit grid spreekt Vigilat als beveiligingsbedrijf erg aan omdat zij, net als vele andere ondernemers, volledig van energie afhankelijk zijn. “Wanneer de energietoevoer stopt, en dat risico lopen we steeds vaker door overvolle distributienetwerken, kunnen wij ons werk niet meer doen. Door onze gezamenlijk opgewekte energie lokaal op te slaan en vervolgens ook weer lokaal in te zetten naargelang de behoefte, kiezen wij bewust voor energie-zekerheid”, aldus Jelwo de Boer.

Meer over het Smart Micro Grid

De visie van Energiehaven komt tot uiting in het Smart Grid. Dit slimme grid koppelt energie-opwekkers- en gebruikers aan elkaar en zorgt voor een duurzame, betaalbare maar vooral energie-zekere levering voor ondernemers. Tycho Tomassen van Energiehaven: “Onze klanten wekken zelf hun energie op en wisselen dat vervolgens weer uit met elkaar. Zo veranderen wij het huidige energiesysteem door in te zetten op lokaal gebruik, opwekking en uitwisseling van energie. Dit is een win-win situatie voor zowel de lokale ondernemer als natuurlijk ook voor de gemeente Apeldoorn, die de ambitie heeft om een energie-neutrale gemeente te worden.”

Samenwerking is sleutelwoord

Naast eerste klant Vigilat zijn er meerdere potentiële klanten waar Energiehaven op korte termijn mee om tafel zit. Niet alleen de Gemeente Apeldoorn maar ook Ondernemersvereniging Bedrijvenpark Apeldoorn-Noord (OBAN) en VNO-NCW zijn blij met de ontwikkelingen. De energietransitie komt alleen tot stand doordat ondernemers samenwerken, aldus OBAN. Zij kijken uit naar andere ondernemers die net als Vigilat de samenwerking met Energiehaven aangaan. Binnenkort organiseert OBAN een informatieavond voor ondernemers van Bedrijventerrein Apeldoorn Noord.