1605803824806 hve noord

Energiehaven: op weg naar een duurzaam Bedrijvenpark Apeldoorn Noord

Energiehaven wordt een steeds bekender begrip in het Apeldoornse. De ondernemers op bedrijvenpark Apeldoorn Noord hebben zich verenigd om zelf hun eigen energievoorziening te organiseren. Een slim energienet zorgt ervoor dat zij onafhankelijk worden van traditionele energiebedrijven en energiemarkten. Wij vroegen Jan Bello, voorzitter van ondernemersvereniging Bedrijvenpark Apeldoorn Noord (OBAN), en Tanju Özel, directeur techniek van HvE, naar de stand van zaken en de plannen voor 2022.

 

Lokaal energie opwekken en lokaal gebruiken, dat is het uitgangspunt van Energiehaven. Een zogenaamde energiegrid op het bedrijvenpark moet ervoor zorgen dat de aangesloten bedrijven eigen baas worden over hun energievoorziening. Onafhankelijk van leveringsproblemen, storingen of prijsfluctuaties. De bewoners van het park bepalen zelf onderling hun kosten voor vastrecht en energie, het park is toekomstbestendig en de waarde van het vastgoed zal stijgen. Bovendien worden de onderlinge zakelijke relaties versterkt. Op dit moment is de ontwikkeling van het prototype, intern ook wel de ieniemienie-grid genoemd, in volle gang. De planning is dat dit prototype in december 2022 af is. Vanuit daar wordt het project opgeschaald naar de uiteindelijke grote smart grid.

 

Dit jaar het prototype in gebruik

HVE heeft de lead in het realiseren van de smart grid. De eerste mijlpaal ligt dan ook vooral in handen van Tanju Özel en zijn collega’s. “Volgens planning gaan we in december van dit jaar ons prototype afronden. We hebben heel veel tijd gestoken in de architectuur, maar die staat nu bijna. Nu gaan we over tot de simulatie en vanaf de zomermaanden laten we het prototype draaien. Dan wordt er dus echt effectief lokaal energie uitgewisseld. Het einddoel van dit project is dat we onderling zonne-energie gaan uitwisselen en elektrische auto’s gebruiken als opslagmedium.” Energiehaven krijgt steun en hulp uit veel hoeken, geeft Jan Bello aan. “Ondernemersvereniging OBAN is stuurgroep en opdrachtgever, daarnaast zijn er consortiumpartners zoals HVE, Def Power en Mulder Systems. Firan is onderaannemer van het project. En natuurlijk krijgen we ook heel veel ondersteuning van de gemeente Apeldoorn. Zij faciliteren ons bij het streven om de uiteindelijke energiehub te realiseren.”

 

“Het doel voor 2022 is enerzijds het afronden van het prototype en daarnaast het enthousiasmeren van meer deelnemers”

Tanju Özel, HvE
Directeur techniek

 

Koplopers in duurzaamheid

“Het doel voor 2022 is enerzijds het afronden van het prototype en daarnaast het enthousiasmeren van meer deelnemers”, geeft Tanju aan. Hiervoor ligt een grote taak bij OBAN-voorzitter Jan. “Alle bewoners van bedrijvenpark Apeldoorn Noord zijn aangesloten bij OBAN. Zij worden op de hoogte gehouden via de gebruikelijke kanalen zoals de ledenvergaderingen en het eigen social media platform van het bedrijventerrein. Ook komen er nog informatiebijeenkomsten. Daarnaast willen we graag bij zoveel mogelijk bedrijven aan tafel komen te zitten om alles uit te leggen. Alle ‘bewoners’ van het bedrijvenpark kunnen deelnemen aan dit project. Er zijn een aantal koplopers die al heel actief zijn, waaronder Albert van de Scheur, Van den Berg schilderwerken, De Roo Bouw Advies, Vigilat en HACO.”

 

OBAN als energiecoöperatie?

De rollen van de diverse partners en deelnemers liggen nog niet in beton. Jan: “HVE heeft een overeenkomst met OBAN als partner in het versnellen van de verduurzaming. We staan op het punt om die samenwerking te verlengen, waarbij we bekijken of we de rol van OBAN kunnen verschuiven van betrokken aan de zijlijn, naar meer participerend. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat OBAN de rol aanneemt van energiecoöperatie. Dat we bedrijven die energie opwekken en leveren verenigen in een coöperatiemodel. Ook willen we geld vrijmaken voor het verbeteren van de infrastructuur en om de transitie van gas naar duurzame energiebronnen te versnellen. Dit willen we in 2022 gestalte geven. De plannen zijn nog niet definitief, maar wel een voornemen waar we nu aan werken.”

 

Bedrijven die een actieve rol willen spelen bij het realiseren van de smart grid of vragen hebben over deelname, nodigen we van harte uit om contact op te nemen via info@energie-haven.nl.

Wil je graag op de hoogte blijven maar twijfel je nog over een kennismaking?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wil je graag op de hoogte blijven maar twijfel je nog over een kennismaking?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.