1605803824806 hve noord

Ken jij de voordelen & voorwaarden van het slimme energienet Apeldoorn-Noord al?

EnergieHaven wordt een steeds bekender begrip in Apeldoorn en omgeving. Heb jij al gehoord over de ondernemers op bedrijvenpark Apeldoorn Noord die zich hebben verenigd om hun eigen energievoorziening te organiseren? Het slimme energienet gaat ervoor zorgen dat de deelnemende bedrijven onafhankelijk worden van traditionele energiebedrijven en energiemarkten. Maar weet jij al wat de voordelen precies zijn? En ook aan welke voorwaarden je moet voldoen om mee te kunnen doen? Je leest het hieronder.

 

Nederland heeft steeds groter wordend probleem met netcongestie. Er ontstaan files op het elektriciteitsnet. Ook stijgen de energieprijzen. Maar voor teruglevering is dat vaak niet het geval. Als oplossing voor dit probleem is EnergieHaven in Apeldoorn Noord bezig met een Smart Grid. Eerst zal ik een aantal door mij vaak gebruikte termen uitleggen:

Smart Grid: Een energienet waar lokaal energie kan worden uitgewisseld, opgeslagen en slim kan worden gestuurd.   

EnergyHub: Onderdeel van de Smart Grid waar grootschalig energie kan worden opgeslagen, bijvoorbeeld in de vorm van een batterij of waterstofproductiestation.  

Flex-vermogen: Energiesystemen of installaties die gestuurd kunnen worden. Bijvoorbeeld elektrische auto’s, elektrische verwarming, koeling, of andere vormen van energieopslag. 

Peer2Peer handel: Het (lokaal) uitwisselen van energie zonder tussenkomst van een traditionele energieleverancier. In eerste instantie over het net van de netbeheerder en in de toekomst via een energienet in eigen beheer. 

 

De voordelen van een Smart Grid in Apeldoorn-Noord 

EnergieHaven is een ambitieus project dat slimme innovaties in de markt combineert. Met de ontwikkeling van een Smart Grid op bedrijventerrein Apeldoorn Noord behalen ondernemers veel voordeel, zoals: 

 • Peer2Peer: lokale energiehandel 
  • Het EnergieHaven Peer2Peer platform maakt onderlinge handel/uitwisseling van opgewekte elektriciteit mogelijk. 
  • Prijzen van energie kun je zelf afspreken. Zo ben je minder afhankelijk van traditionele energiebedrijven en de wisselvallige energiemarkt. 
  • Je bepaalt zelf wat er gebeurt met jouw opgewekte energie en zit niet vast aan energiecontracten met lage opwektarieven. 
 • Smart Grid: slimme aansturing van energieopslag en flexvermogen 
  • De software van EnergieHaven meet en voorspelt jouw opgewekte energie en verbruik. 
  • Een Smart Grid maakt het mogelijk om energieopslag of energiesystemen slim te sturen. 
  • Door opslag en sturing kun je een betere prijs krijgen voor jouw opgewekte energie en verbruik. 
 • Netcongestie: een slim alternatief 
  • De Smart Grid op Apeldoorn Noord biedt een duurzame oplossing voor netcongestie: wat lokaal wordt opgewekt en verbruikt, en wat lokaal kan worden opgeslagen, hoeft namelijk niet het net op.
  • Door het EnergieHaven Smart Grid is Apeldoorn toekomstbestendig voor de realisatie van duurzame energieopwekking.  

 

Naast de Smart Grid gaat EnergieHaven in Apeldoorn Noord een EnergyHub ontwikkelen waarbij grootschalige energieopslag kan worden gecombineerd met een laadplein voor elektrische auto’s en andere vormen van mobiliteit zoals vrachtwagens. Door een eigen grootschalige energieopslag profiteren de deelnemende bedrijven van een stabielere prijs voor energie, zonder afhankelijkheid van externe internationale leveranciers. Bovendien zorgt de verduurzaming van het bedrijventerrein met extra voorzieningen, zoals een laadplein, voor aantrekkelijker vastgoed. Nog een voordeel: de eigen opslag is een aantrekkelijk alternatief als het salderen van zonne-energie afgeschaft wordt of de SDE verder wordt versoberd.  

 

 

Door een eigen grootschalige energieopslag profiteren de deelnemende bedrijven van een stabielere prijs voor energie, zonder afhankelijkheid van externe internationale leveranciers.”

Maarten Laban, HvE
Consultant

 

 

Economische en filosofische voordelen

De voordelen van deelname zijn tweeledig. Allereerst zijn er de economische voordelen zoals de mogelijkheid voor een flexibel tarief, de mogelijkheid tot het vastzetten van het tarief met een Peer2Peer partner en de voordelen van de opslag en slimme sturing van energiesystemen (flex-capaciteit). Het aansturen op basis van flexcapaciteit zorgt ervoor dat energie kan worden afgenomen tijdens lage energietarieven. En bij energieopslag, kan worden terug-geleverd tijdens piektarieven. Ten tweede zijn er wat ik graag noem de ‘filosofische voordelen’ zoals autonomie, het bijdragen aan de elektrificatie van Apeldoorn-Noord en het tegengaan van netcongestie.

 

De voorwaarden om mee te kunnen doen

EnergieHaven biedt de mogelijkheid meer te halen uit je huidige energiesysteem. Bovendien is het project met de stijgende energie prijzen nu actueler dan ooit. Door deze innovatie maken we Apeldoorn Noord klaar voor de toekomst. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden om mee te kunnen doen. Heel logisch eigenlijk, want het deelnemende bedrijf moet natuurlijk niet vastzitten aan een energieleverancier. Om mee te kunnen doen, geldt daarom:

 • De deelnemer heeft een aflopend vast contract met een energieleverancier,
 • of de deelnemer heeft een flexibel contract dat kan worden opgezegd
 • of het vaste contract is afgekocht.
 • Voor deelname na de pilot geldt dat er voor de te installeren apparatuur een leasecontract wordt opgesteld.

 

Ben jij benieuwd naar nog meer voordelen, wil je meer weten over het project of wil je graag meedoen? Neem dan gewoon even contact met mij op. Ik vertel je graag meer over de innovaties en de ontwikkelingen van EnergieHaven. 

Wil je graag op de hoogte blijven maar twijfel je nog over een kennismaking?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wil je graag op de hoogte blijven maar twijfel je nog over een kennismaking?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.