Over Energiehaven

Smart Grid

De visie van Energiehaven komt tot uiting in een Smart Grid. Een Smart Grid is een lokale energievoorziening waarin technologie energie opwekkers en verbruikers slim aan elkaar koppelt.

Het realiseren van een Smart Grid gebeurt in verschillende stappen:
Fase 1: Tegengaan van Energieverspilling
Fase 2. PV opwek op zoveel mogelijk daken.
Fase 3. Stroom opwekken en virtueel aan elkaar leveren.
Fase 4. Smart Grid basis (stroom).
Fase 5. Smart Grid (stroom en warmte/koude opwek en levering).
Fase 6. Optimale uitwisseling met Smart Demand Response.

Een Smart Grid bestaat uit een combinatie van verschillende technologieën. Zo worden er slimme meters gebruikt om het energiegebruik en de energieopwekking te meten. Ook worden technologieën ingezet om apparaten ‘slim’ om te laten gaan met hun energieverbruik.

Wanneer de prijs van energie ’s nachts laag is kunnen vriescellen extra koud worden gezet, zodat overdag wanneer de energieprijs duurder is de temperatuur omhoog kan en de vriescellen minder energie gebruiken. Dit principe van reageren op het aanbod en prijs van energie wordt Smart Demand Response genoemd. Ook moet er een handelsplatform beschikbaar zijn zodat lokaal energie kan worden uitgewisseld. Hiervoor wordt een digitaal handelsplatform ingezet.

Energie-uitwisseling kan dan op verschillende manieren plaatsvinden. Een ondernemer kan de door hem opgewekte energie verkopen aan zijn buurman, hij kan het verkopen aan de beurs, hij kan het leveren aan een batterij of aan inwoners van een nabijgelegen woonwijk. Een Smart Grid betekent dus dat er geschakeld wordt tussen industrie, een zonneweide, een windmolen en een woonwijk.

Op deze manier beginnen wij het pilotproject in Apeldoorn Noord.

Wanneer deze technologieën op een juiste wijze worden ingezet, kan een Smart Grid de volgende voordelen bieden:

  • Besparing energiekosten
  • Vermindering belasting op het net
  • Een regio, bijvoorbeeld bedrijventerrein, wordt energie-onafhankelijk
  • Verhogen van de toekomstige leveringszekerheid
  • Duurzaamheid: Duurzame energiebronnen leveren hun overcapaciteit aan het lokale net waardoor minder (fossiele) energie nodig is